vorige | begin | volgende

 

 

 

De Koninklijke Handboogmaatschappij

“EDEL TIJDVERDRIJF”

(1869 – 1969)

 

 

9.  Overdekte Schietbanen (1937)

 

     In 1937 besloot Jan Backx zijn onroerend eigendom te verdelen onder zijn kinderen. Frans, de oudste zoon, werd de nieuwe lokaalhouder. De prachtige schietbanen gingen echter verloren in de verkaveling. We hebben lijdelijk toegezien, hoe die zeventigjarige beukenhagen en – bogen omgehakt werden. Ze hadden ons al die lange tijd beschermd tegen wind en felle hitte, ze gingen nu op de brandstapel. Nog dat zelfde jaar bouwden we de overdekte schietbanen.

     We zijn er mee de tweede wereldoorlog (1940-’45) ingegaan.

 

 

 

     De laatse voor-oorlogse landenwedstrijd tegen Nederland werd in de mobilisatietijd van 1939 in abnormale omstandigheden betwist te Antwerpen en te Bergeyk. Albert Claessens en Peer Bartelen hadden er een plaats in de nationale ploeg.

     Wat vertellen over de oorlogsjaren 1940-’45 ? De eerste jaren bleven de meeste bogen opgeborgen. Later hebben we ze weer opgezocht, om wat verpozing in die droeve tijd.

 

 

 

Kasten vol medailles

 

     Ook over “Het Schuttershof” is bij de bevrijding in oktober 1944 een storm van verwoesting gegaan. “Het Schuttershof” ligt oostwaarts op de eerste hellingen van de beek. Op die beek eindigde – zondag 22 oktober – de razendsnelle veroveringstocht van Canadezen en Engelsen, met hun bezetting van Essen. Wij (Horendonk) zaten nog een ganse week met een taaie Duitse weerstand. Die weerstand werd gedurende vijf lange dagen en nachten weggeschoten en weggebrand. Onder het moordend vuur van artillerie en tanks dook de ganse bevolking in kelders en schuilholen. Toen het                ’s vrijdags stil werd, was Over d’Aa één puinhoop. Ook “Het Schuttershof”. De overdekte schietbanen bijna volledig vernield. Het oude huis gedeeltelijk ongeschonden, maar uit de puinen groeven we ons kostbaar bezit: bekers, eretekens en medailles.

 

 

 

vorige | begin | volgende

 

 

Terug naar hoofdpagina