volgende

 

 

 

De Koninklijke Handboogmaatschappij

“EDEL TIJDVERDRIJF”

(1869 – 1969)

 

     Het museum te Essen bezit twee toonkastjes, gevuld met medailles en koningskruisen van schuttersmaatschappijen, geschonken door de verdwenen Essense handboogverenigingen: “De Keizersvrienden” eertijds gevestigd bij voerman Peeters (Nieuwstraat) en “De Grensschutters” gevestigd bij Andriessen (Nieuwstraat).

 

     Heel wat medailles dragen geen tekst. Een viertal vertonen een kruisboog. Onder de medailles met tekst vinden we: Sint-Jansgilde (Kalmthout), De Gulden Ploeg en De Kroonvrienden (Kalmthout-Hoek), Sint – Joris (Nieuwmoer) en Den Wildersen Troep (Wildert ?). Uit Essen zijn er dertien, alle uit de korte periode 1875 – 1889, zodat we mogen veronderstellen dat ze gelijktijdig bestonden:

 

     De Grensschutters, De Keizersvrienden, Les Bourbons, De Wederzijdsche Liefde, De Eendracht, De Vrijheidsvrienden, De Hemelrijksche Eendracht, De Heuvelmannen, De Kerels, De Vrijheid, De Ware Volksvrienden, Eendragt maakt Magt, Edel Tijdverdrijf.

 

     Eén van deze dertien, “Edel Tijdverdrijf”, gevestigd in het Schuttershof bij Frans Backx, viert nu haar honderdjarig bestaan,  want ze werd gesticht in 1869.

     De huidige voorzitter, Ward Backx, nodigde ons uit een bezoek aan Het Schuttershof te brengen, liefst op een trainingsavond.

 

 

 

 

 

 volgende

 

 

      Terug naar hoofdpagina